Mennesker i sorg

Når du mister nogen tæt på, er det et af livets hårdeste oplevelser.  Den sørgende kæmper med mange ting og smertefulde følelser såsom depression, vrede, skyld og et dybt savn. Ofte føler de sig isolerede og alene i deres sorg, men det at have nogen at støtte sig til, kan hjælpe dem gennem deres sorgproces.

Hvorfor er støtte så vigtigt, når nogen tæt på dig sørger?

Den intense smerte og de svære følelser, der omgiver den sorgende, kan ofte gøre andre mennesker ukomfortable i selskab med den sorgende, og det kan være svært at finde ud af, hvad man kan stille op. Måske er du usikker på, hvad du skal gøre, og du er bange for at sige det forkerte. Det er fuldt forståeligt. Du skal dog ikke lade dig afstå fra at være der for den, der sørger. Det er her og nu, den sørgende har brug for dig og din støtte. Du behøver ikke at have svar eller give råd eller sige og gøre alle de rigtige ting. Det vigtigste, du kan gøre for en sørgende person, er blot at være der. Det er støtten fra omgivelserne, der vil gøre, at den sørgende kan begynde at hele. Nogle gange er der brug for noget psykologhjælp til at komme videre, men det kan ikke stå alene og gør det ikke ud for støtten fra dem tæt på.

Jo bedre du forstår sorgprocessen, jo bedre udrustet er du til at hjælpe en ven eller familiemedlem, der har mistet nogen.

Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at sørge på. Sorg kommer ikke altid i forudsigelige trin. Det kan være en følelsesmæssig rutchebane med uforudsigelige trin. Alle sorger forskelligt, så undlad at fortælle den sørgende, hvad de “bør” føle.

Sorg kan medbringe skyld, vrede, håbløshed og frygt. Og det er almindeligt. Døm ikke, og tag ikke disse følelser personligt.

Categories: Diverse

Leave a Comment