Skal din kat have kattelem?

Som ejer af et kæledyr går du helt sikkert meget op i kattens bedste ve og vel. Derfor gør du dig helt sikkert mange overvejelser om hvordan den kan få et bedre og mere værdigt liv. Hvis du bor i hus, eller rækkehus, så er en af dine overvejelser går måske også på om katten skal have en kattelem, eller både du og katten kan leve med at blive lukket ind og ud af døren.

Hvad er fordelene

Fordelene er til at få øje på, men lad os alligevel løbe henover over de mest markante. Den første og nok mest åbenlyse er, at du slipper for at stå op om natten og lukke katten både ind og ud, eller det kommer lidt an på hvilken type kattelem i vælger, og om den får lov at stå åben om natten, for som jeg vil komme nærmere ind på under ulemperne, så mange kattelemme nemlig adgang for alle katte. Men det giver naturligt nok den øget frihed i, at katten i større omfang selv vælger hvornår den er ude og inde.

En anden stor, og nok ret overset fordele er, at man kan låse kattelemmen i forskellige retninger. Hvis man skal have gæster og egentlig gerne vil have, at den langhåret perser kat bliver ude resten af dagen, så kan man låse den i ud retning. Hvis man omvendt ved, at man har en aftale hos dyrelægen, så kan man sikre at katten ikke løber ud når den først er kommet ind.

Hvad er ulemperne

Ligesom med alt andet er der også nogen ulemper ved en kattelem, her vil jeg liste nogen af de mest almindelige. Det har også vidst sig, at det er dem katteejerne er mest bekymret omkring.

Træk
Der findes ingen kattelemme der kan sige sig helt fri fra, at være en kilde til varmetab og træk. Dog er modellerne fra Ferplast kendt for deres anti-træk udformning, hvilket mindsker træk fra dem, men de er stadigvæk en uisoleret og er derfor en kilde til varmetab. I meget tætte huse kan det dog være en fordel at få lidt ventilation.

Andre katten

Det er en af de ulemper der er til at få øje på, faktisk er det grunden til at de fleste vælger IKKE at få installeret en kattelem. Man ser det for sig, man kommer hjem til huset, og hvem står og slikker tallerkner på køkkenbordet – det er ikke din egen kat, men en fremmede sag som har valgt at benytte den gæstfrihed du havde lavet i form af en ulåst dør.

Løsningen på andre katte

Heldigvis findes der indtil flere løsning på problemet. Den billigste, men nok også mest besværlige er, at du opdrager nabolaget katte til at holde sig væk, det kan du gøre ret simpelt ved at fylde vandpistolen med vand, og så skyde efter dem hver gang de stikker hovedet indenfor. Denne model kræver klart tålmodighed, og så må du ikke håbe der kommer nye katte til nabolaget.

En anden og lagt mere moderne, men også bedre løsning er at installere kattelem med styring af hvem der kommer ind. Der findes forskellige muligheder på markedet for det og den mest populære er helt sikkert en kattelem med chip, den fås fx. billigt her. Løsningen her er sikker fordi den kan programmeres til at bruges kattens identitetschip, altså den chip de fleste katte har i nakken som kan identificere dem ved trafikuheld eller lignende.

En billigere løsning er at vælge en kattelem med magnet styring, den koster lidt under det halve af chipstyringen, men er så heller ikke lige så sikker. Her får katten et halsbånd på med en lille magnet i, magnet er så nøglen til kattelemmen som selv opdager når katten kommer tæt på. Ulempen er, at andre katteejere kan have samme system og dermed samme magnet lås.

Categories: Udstyr til hjemmet

Leave a Comment